Herbata Oolong Milky
Wyśmienitej jakości, wręcz uzależniająca herbata półfermentowana, całkowicie obrabiana ręcznie, o perfekcyjnych, równych listkach i zadziwiającym mlecznym zapachu.
Oolong to rodzaj herbaty pochodzącej z Chin, której liście są półfermentowane, co oznacza, że są poddawane procesowi częściowej utleniania. W wyniku tego procesu oolongi zyskują unikalny smak i aromat, lekko różniący się od smaku innych rodzajów herbat. Według klasyfikacji chińskiej oolong zalicza się do herbat turkusowych. Jest to bardzo różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych. Mogą one być lekko-fermentowane i przybrać właściwości i smak zbliżony do herbaty zielonej lub mocno-fermentowane, przypominające w smaku do herbatę czarną. Kolor suchych liści herbaty oolong jest zależny od stopnia fermentacji i palenia. Może on przybrać kolor: zielony, brązowy, czerwonawy, niemal czarny. Kolor naparu – od żółtego po ciemnoczerwony.
Oolongi mogą pochodzić z różnych regionów Chin i każdy z nich ma swój unikalny smak i aromat. Najbardziej znanymi regionami uprawy oolongów są Fujian, Guangdong i Tajwan.
Oolongi charakteryzują się bogactwem smaków, a ich smaki zależą od miejsca pochodzenia. Często można w nich wyczuć nuty kwiatowe, owocowe, orzechowe, a czasem ziołowe. Oolongi są również znane z ich właściwości zdrowotnych, takich jak zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie.
Ze względu na swoje właściwości i unikalny smak, oolongi są uważane za jedne z najwyższej jakości herbat na świecie i cieszą się dużą popularnością wśród miłośników herbaty.
Sposób i czas parzenia: 1 łyżeczka herbaty (ok. 4-5 g) na szklankę wody o temperaturze 90 st. C zaparzamy 2-3 min. Tę samą porcję liści można zaparzać 3-krotnie.