Herbata owocowa Grecka limonka BIO
Górska herbata – gojnik o niezwykle cytrusowym smaku i aromacie.
Grecka herbata górska inaczej nazywana gojnikiem ma wiele prozdrowotnych właściwości.
- Substancje obecne w gojniku mają wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, a zatem ograniczają ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera. Zatem regularne picie górskiej herbaty niweluje problem zaburzeń pamięci i orientacji.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Jej picie zaleca się w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o infekcję. Łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego.
- Napar z gojnika dodatkowo wspomaga układ krążenia i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Jest naturalnym przeciwutleniaczem i kryje w sobie dużą ilość składników mineralnych, by wspomnieć choćby o pierwiastkach takich jak: magnez, sód, miedź, cynk. Zawiera ponadto spore pokłady łatwo przyswajalnego żelaza, a zatem jest wskazany w diecie osób z anemią. Przeciwdziała też osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
- Wspomaga trawienie.Herbatę górską – gojnik najczęściej pije się na śniadanie. Dlaczego? Bo dodaje energii, działa pobudzająco. Herbata ta z pewnością stanowi zdrową alternatywę dla kawy. I co ważne, sięgać po nią mogą wszyscy członkowie rodziny. Serwuje się ją nawet najmłodszym, również dlatego, że pobudza apetyt. Źródło: (https://biokurier.pl/jedzenie/gojnik-wlasciwosci-gorskiej-herbaty-z-grecji/)
Skład: organiczne jabłka, organiczny hibiskus, organiczna grecka herbata górska, organiczny granulat cytrynowy, organiczne liście buchu, olejek cytrynowy, organiczny bławatek.
Sposób i czas parzenia: 2 łyżeczki suszu na kubek parzyć w wodzie o temp. 95 stopni C przez ok. 3-4 min, najlepiej pod przykryciem.