,

Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea Sigiri 100% Arabica

33,00 116,00 

Do darmowej przesyłki brakuje Ci 200,00 
Kontynuuj zakupy

Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea Sigiri 100% Arabica

Kawa z Papui-Nowej Gwinei w większości produkowana jest przez małe wioski oraz farmy. Typowy ogród kawowy składa się od 20 do 600 krzewów i drzew. Plantatorzy nie używają pestycydów, a jako nawóz stosują ścięte gałęzie i liście kawowca. Większe plantacje grupują mniejszych producentów, co zapewnia pracę lokalnej ludności.

Plantacja Sigiri położona w dolinie Wahgi w Western Highlands, powstała w latach 50. ubiegłego stulenia. Od ponad 20 lat, ziarna pochodzące z tej plantacji znajdują się w światowej czołówce kaw gourmet.

Kluczem do sukcesu jest wysoka standaryzacja procesu nasadzeń, uprawy i późniejszej obróbki. Owoce kawowca są zbierane ręcznie oraz sprawdzane pod względem jednolitości, co gwarantuje odpowiedni balans cukrów i innych związków występujących w owocu oraz ziarnie. Następnie wybrane owoce są rozłupywane i myte tego samego dnia.

Sekret smaku arabiki z plantacji Sigiri, kryje się w procesie mycia zielonych ziaren, polegającym na pozostawieniu ich w kąpieli wodnej na 24 godziny. Następnie ziarna są suszone na słońcu i kolejny raz poddawane selekcji oraz ręcznemu sortowaniu, by ostatecznie trafić do jutowych worków.

Symbol AA odnosi się do wielkości ziaren. Ziarna AA są to wysokiej jakości ziarna, większe od innych ziaren. Rozmiar ziarna wiąże się z bogactwem smaków, jakie możemy odkryć w kawie.

Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
Region: Sigiri
Gatunek: Arabika, Typica
Zbiory: kwiecień – wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro 
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.

Profil palenia: średni
Smak: słodkawy, z wyczuwalnymi owocowymi i korzennymi nutami
Aromat: karmel, cytrusy, korzenny, pikantny, kwiatowy, owoce tropikalne
Body: umiarkowane
Kwasowość: średnia

Papua Nowa Gwinea świetnie sprawdzi się w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, aeropressie i french pressie.

Waga

100g, 250g, 500g, 1000g