Herbata czarna Kenia Kangaita
Liść: typowy dla herbaty typu orthodox – w większości o regularnym kształcie, ciemnobrązowym kolorze przechodzącym w czerń z niewielką zawartością „tipsów” i słodowym
aromacie.
Kolor naparu: czysty/przejrzysty, głęboka miedziana barwa.
Smak: głęboki i bogaty w nuty owocowe, słodki z delikatną nutą korzenną.
Posmak: słodki, ściągający.
Uprawy tej herbaty znajdują się w odległości zaledwie 700 m na południe od granicy parku narodowego Mount Kenya i niedaleko Wielkich Rowów Afrykańskich. W bezpośrednim sąsiedztwie lasów deszczowych, na wysokości ponad 2000 m n.p.m. rozciągaj się plantacje upraw herbaty. Bogactwo i hojność natury sprawia, że warunki tu panujące pozwalają na uprawy jednej z najlepszych herbat w tym kraju.
Zdecydowana większość upraw herbat afrykańskich to produkcja CTC , natomiast herbata Kenia Kangaita o frakcji liścia FOP stanowi bazę do produkcji wyśmienitych mieszanek. Napar herbaty czarnej Kenia Kangaita charakteryzuje się głęboką miedzianą barwą, smak jest intensywny przechodzący w nuty owocowe, z delikatnym, korzennym, lekko słodkawym posmakiem.
Kraj pochodzenia: Kenia
Sposób i czas parzenia: Wsypać 1-1,5 łyżeczki herbaty na szklankę parzyć przez 3-4 min. w wodzie o temp. 95 °C. Po upływie czasu parzenia oddzielić liście od naparu.